Vullingen

Als een gedeelte van uw kies verloren is gegaan of als uw kies door tandbederf beschadigd is, kan de tandarts dit restaureren met een vulling. Kleine gaatjes kunnen in overleg met de tandarts behandeld worden door de mondhygiënist. Een vulling is een relatief eenvoudige tandheelkundige behandeling. Deze voorkomt verdere pijn en herstelt de functie van uw tand of kies.

 

Behandeling

Voordat de tandarts begint met het vullen van een gaatje, bespreekt hij de behandeling met u. Vervolgens zal hij u vragen of u een verdoving wilt. Als u hiervoor kiest, laten we de verdoving eerst enkele minuten inwerken. Vervolgens boort de tandarts het aangetaste gedeelte weg. Als de kies schoon en droog is gemaakt, kan deze worden gevuld.

Vulmaterialen

De meest voorkomende vulmateriaal is composiet (tandkleurige, witte vulling). In enkele gevallen kan er voor amalgaam gekozen worden. Composiet biedt meer mogelijkheden dan het opvullen van kiezen. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld. Vooral bij voortanden is een witte vulling in esthetisch opzicht aantrekkelijker. De laatste jaren wordt steeds meer met composiet gevuld.